Liczą się ciekawe i niebanalne pomysły!

Już niedługo rozpocznie się nowy rok szkolny. Jestem niemal pewny, że i w tym, będzie mnóstwo okazji do gratulacji za osiągane wyniki, jak również podpatrzenia w jaki sposób promują się nasze szkoły średnie. A tutaj wielokrotnie jestem pod wrażeniem! Tak, jak wtedy gdy gotowałem „z VIP-ami” w Zespole Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących.

Zajęcia z zakresu sporządzania potraw kuchni francuskiej odbyły się w ramach innowacji ”Kuchnia śródziemnomorska”, a ich uczestnikami byli uczniowie trzeciej klasy, a także m.in starosta jarosławski Tadeusz Chrzan.

Po wylosowaniu zadań, VIP-y wspólnie z uczniami przyrządzili wykwintne dania, czyli żabie udka z nutą tymianku na musie gruszkowo-jabłkowym z sosem borówkowym, jagnięcinę na kaszotto z brzoskwiniami i orzechami włoskimi w towarzystwie szparagów (od dziś popisowe danie starosty jarosławskiego) oraz crème brulee z limonkowym kawiorem.  Natomiast uczniowie w ramach innowacji sporządzili także tagliatelle ze szpinakiem, penne z kurczakiem oraz samodzielnie wykonali zdrowy makaron ze spiruliną, który podali z łososiem. Flambirowanymi naleśnikami Suzette z mocną nutą pomarańczy i karmelu częstowali odwiedzających ZSSChiO uczniów ze szkół z całego powiatu. Wszyscy stwierdzili, że było smakowicie„.